Butiken blev snabbt en central del av familjens liv. Redan i högstadiet och gymnasiet började Annika jobba extra i butiken på helger och lov, samtidigt som hennes mamma, Gerd, skötte försäljning, bokföring och personalfrågor. Tillsammans skapade föräldrarna en verksamhet där både professionalism och familjär gemenskap stod i fokus, och Annika visste tidigt att hon en dag ville bli en del av det på riktigt.
Efter gymnasiet ville hon ändå prova på andra vägar. Hon läste ekonomi på Handelshögskolan och jobbade därefter på Saab och Volvo Finans. Men i början av 90-talet, när arbetsmarknaden blev tuffare, föreslog hennes pappa att hon skulle komma tillbaka till butiken och hjälpa till medan hon funderade på framtiden.
– Jag hade alltid älskat att möta människor och gillade den dynamik som fanns i företaget. Det tog inte lång tid innan jag insåg att det var här jag hörde hemma.
Hennes pappa Lars-Erik Dahl var något av en pionjär i branschen. Under 70-talet var han en av de första att satsa stort på batteridrivna klockor och valde att flytta verkstaden från butiken för att skapa mer utrymme för försäljning.
– Han gjorde alltid saker på sitt sätt, säger Annika med värme. Pappa hade en känsla för framtiden och vågade ta beslut som inte alla andra tog. När vi gick med i Klockmaster-kedjan i början av 90-talet var det för att han såg fördelarna med att vara en del av något större – bättre inköpsmöjligheter, försäkringar och den gemenskap som kedjan erbjöd.
Att vara en del av en kedja är fortfarande något Annika uppskattar. Fördelarna sträcker sig bortom ekonomiska aspekter.
– Det finns en styrka i att tillhöra en större grupp. Jag kan när som helst lyfta luren och ringa en annan handlare för att fråga om råd, vare sig det handlar om personalfrågor eller hyror. Vi har väldigt kul tillsammans, och jag känner en gemenskap med alla i branschen, även de som inte är med i Klockmaster.
Detaljhandeln har förändrats radikalt under de senaste trettio åren, inte minst med e-handelns framväxt. Annika beskriver hur kunderna idag är mycket mer pålästa än tidigare.
– I början av e-handelns tid var vi inte riktigt beredda på hur kunniga kunderna skulle vara. De läser på och vet vad de vill ha när de kommer in. Det gör att vi måste anstränga oss ännu mer för att skapa en upplevelse i butiken som gör att de väljer att köpa av oss och inte online. Det handlar om de mjuka värdena – relationer, trygghet och möjligheten att prova klockor i verkligheten.
Ett exempel är att många kunder idag är väldigt specifika kring urtavlans storlek, något som knappt var en diskussion tidigare.
– Förr sa man att en klocka var stor eller liten. Idag kommer kunder in och vet exakt vilken millimeter de vill ha, ofta efter att ha sett klockan online. Men det är också en del av vår styrka – vi kan guida dem rätt och visa hur klockan verkligen ser ut och känns.